Meestervoorspeller Bakas over 2021: vakanties gaan door, maar het wordt wel ploeteren
Door HORTENCE CHEN
Updated 1 uur geleden
2 uur geleden in BINNENLAND

2020 ligt inmiddels achter ons, dus het is tijd om vooruit te kijken. Wat staat ons in 2021 te wachten? Trendwatcher Adjiedj Bakas (57) doet zijn voorspellingen en waarschuwt: „Het wordt een jaar van voortploeteren.”

Spiritualiteit wordt belangrijker, denkt Bakas. „We gaan weer bidden tot de goden van onze voorouders.”
De voorspellingen die Adjiedj Bakas vorig jaar in De Telegraaf deed, klopten. We zouden volgens hem massaal de natuur opzoeken en niet zomaar alles klakkeloos aannemen van „de specialisten in de witte schorten.” Ook zei Bakas dat we in 2020 zouden gaan beseffen hoe goed we het eigenlijk hebben en dat we in een land leven waarin alles voorhanden is.

Het afgelopen jaar was het jaar waarin we kennismaakten met het nieuwe coronavirus dat de hele wereld op zijn kop zette. Bakas wist dat het eraan zat te komen, zo zegt hij nu. „Door een mix van onderbuikgevoel, talloze wetenschappelijke onderzoeken die ik erop nasloeg en gesprekken met experts zag ik dat 2020 een jaar zou worden van ziekte en recessie”, zo legt hij uit.

Beste abonnee, bedankt voor het lezen van dit artikel.
Omdat we u als abonnee zo waarderen willen wij u graag wijzen
op onze nieuwsbrieven, columns en horoscopen.

2020 was volgens Bakas niet geheel toevallig het Jaar van de Rat. „De rat staat symbool voor ziekteverspreiding”, zegt de trendwatcher. „Alleen was die rat in dit geval de vleermuis die als bron voor het coronavirus wordt genoemd.”

Jaar van de Os

2021 is het Jaar van de Os. Volgens Bakas moeten we ons schrap zetten. Want wie had gedacht of gehoopt dat ons een makkelijker jaar te wachten staat, komt bedrogen uit. „We moeten eerst uit de recessie zien te komen”, zo stelt hij.

„We gaan een jaar van voortploeteren tegemoet. Ondernemers moeten hard buffelen, maar ook ambtenaren. Wie de kracht en het doorzettingsvermogen van de os heeft, heeft een prima jaar. Maar voor klagers wordt het niet fijn, want de os is ook een koppig dier. Aan de regering de zware taak om het land koest te houden.”

Luister ook naar de voorspellingen van trendwatcher Adjiedj Bakas in de eerste aflevering van de nieuwe Telegraaf-podcast ’Over hoop’:

Spiritualiteit

Om het hoofd enigszins koel te houden gaan we het komende jaar wat spiritueler leven, denkt Bakas. „We gaan weer bidden tot de goden van onze voorouders, ook mediteren we meer en yoga hoort helemaal bij 2021. Online yogaklasjes lopen als een tierelier.”

Het wordt een jaar voor doorzetters, voorziet Adjiedj Bakas. „Wie kracht en doorzettingsvermogen heeft, heeft een prima jaar. Maar voor klagers wordt het niet fijn.”Ⓒ FOTO’S RENE BOUWMAN
De verklaring hiervoor is volgens de deskundige simpel: „In tijden van ziekte of een epidemie die groter is dan onszelf, worden we zenuwachtig. We hebben spirituele houvast nodig om sterk te blijven.”

Huisdieren

Ook zoeken en vinden we nog meer troost bij huisdieren, vooral honden en katten. „Dierenasiels hebben in coronatijd veel van hun beestjes geadopteerd zien worden, ook dit jaar zet die trend door. Maar ook de import van huisdieren uit Oost-Europa en Vietnam zal groeien. In Nederland zullen ze een fijn thuis krijgen.”

Vanwege de crisis hebben veel mensen meer tijd om een dier te verzorgen, maar gaan we in het nieuwe jaar weer op kantoor werken, dan wordt het lastig. Toch zullen veel werkgevers en werknemers daar creatief mee omgaan. De trendwatcher: „Je zult zien dat mensen hun dier meenemen naar het werk. De kantoorhond wordt geboren.”

Thuiswerken

Het kantoorleven zoals we dat voor corona kenden, is volgens Bakas voorgoed voorbij. „Kantoorwerkers werken in 2021 grotendeels thuis, hooguit nog één à twee dagen per week op kantoor. En áls mensen naar hun werk komen, dan doen ze dat met weinig tegenzin. Velen vinden het namelijk maar wat fijn om even het huis uit te zijn, weg van de kinderen. We gaan het samenzijn en samenwerken met collega’s meer waarderen.”

Doordat we in het nieuwe jaar kritischer gaan kijken naar onze woonlocatie (want waarom zouden we nog relatief klein behuisd wonen op een dure locatie vlak bij werk, als je toch minder naar kantoor gaat?) trekken veel mensen naar goedkopere regio’s.

Vaccinaties

„Zo is de Achterhoek het afgelopen jaar al van krimpregio getransformeerd naar groeiregio waardoor Randstad en Randland meer in elkaar overlopen”, ziet Bakas. „Amsterdam zal krimpen, maar dat geldt eigenlijk voor alle vijf grote steden.”

Kantoren worden door het thuiswerken dun bevolkt en zullen bovendien anders ingericht worden. „Er komen aparte zones voor gevaccineerden en de niet-gevaccineerden zodat het coronavirus nog minder de kans krijgt om zich te verspreiden.”

Een soort nieuwe apartheid, noemt de visionair het gekscherend. „Er zullen een hoop mensen gaan steigeren onder het mom van discriminatie. Maar het algehele gevoel gaat toch zijn: wie ervoor kiest om zich niet te laten vaccineren, moet op de blaren zitten.”

Vliegveld

Bakas ziet het al voor zich hoe we straks allemaal een app op de telefoon hebben die de mensheid verdeelt in de zogenaamde groene mensen (die zijn gevaccineerd of niet in aanraking zijn geweest met het coronavirus en/of een besmet persoon) en de rode mensen (zij die niet gevaccineerd zijn of corona hebben).

Val je onder de groenen, dan licht je telefoonscherm groen op wanneer je bijvoorbeeld in de rij staat op het vliegveld. „Krijg je een rood scherm, dan mag je niet mee en moet je óf naar huis óf op de luchthaven een sneltest doen.” Ook vakantiehotels gaan op die manier hun gasten verwelkomen, stelt Bakas.

Vakantie

Want corona of niet, op vakantie zullen we blijven gaan. „Het afgelopen jaar zag je ook al dat mensen ondanks strenge maatregelen toch het vliegtuig instapten. We hebben vakantie ook immers nodig om te kunnen ontspannen.”

Slimme verzekeraars komen met een nieuw soort reisverzekering: de anti-lockdownverzekering. Bakas: „Ben je op vakantie en is er plots sprake van een lockdown, dan kun je aanspraak maken op je verzekering zodat extra kosten vergoed worden.”

Bakas verwacht wel dat we in de toekomst nog vaker dichter bij huis vakantie gaan vieren. „Wat vroeger een staycation werd genoemd, zal veranderen en de norm worden”, zo luidt de voorspelling. „We willen op een groenere en duurzame manier reizen. Cruises, skivakanties en langeafstandsvluchten worden dus minder populair.”

Koken

Op het gebied van eten genieten we het komende jaar vooral thuis. „We gaan koken op restaurantniveau”, voorspelt de visionair.

Keukenapparatuur wordt namelijk steeds vernuftiger: ovens waarin je meerdere gerechten tegelijkertijd kunt bereiden met slechts een druk op de knop, zul je in steeds meer keukens aantreffen. „Wat je ook klaarmaakt: het mislukt nooit omdat er een digitaal kookboek in de oven zit.”

Bovendien bieden steeds meer restaurants een doe-het-zelfpakket waarmee je thuis je favoriete gerecht uit je lievelingsrestaurant precies na kunt maken. Via een video kun je de instructies van de chef volgen.

Bezinning

Ontspannen doen we volop in onze eigen badkamer, waar we volgens Bakas een mini-wellness creëren. „We toveren de badkamer om tot een plek voor bezinning en ontspanning, waar het heerlijk toeven is met lekker ruikende shampoos en kaarsjes.”

Die ontspanning hebben we hard nodig, want ondanks een vaccin zijn we in 2021 nog niet af van corona. „De enorme dodenaantallen zullen afnemen, maar we moeten voorzichtig blijven. Er komt een nieuwe golf. En misschien nog wel een vierde”, zegt Bakas.

„Het is belangrijker dan ooit dat we investeren in onze gezondheid. Goed eten, veel bewegen. Ga dus lekker naar buiten met die hond!”
— Lees op www.telegraaf.nl/nieuws/1122405948/meestervoorspeller-bakas-over-2021-vakanties-gaan-door-maar-het-wordt-wel-ploeteren

Advertisement