De mens is ziekelijk gewend aan achteruitgang
Natuur De natuur holt achteruit. Elke generatie heeft een nieuw normaal: het ijkpunt ligt steeds lager. Een ommekeer is mogelijk als we voorbij het nut van natuur kijken.
Marcel aan de Brugh
31 december 2020
Leestijd 5 minuten

Een harde scheidslijn tussen gekapt en ongekapt regenwoud in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso. De akkers zijn bedoeld voor de teelt van sojabonen.
Foto Paulo Whitaker/Reuters
Het gezin speelt op Tweede Kerstdag het spel Pandemic, en plotseling landt er een vliegje op het bord. Schoonzoon reageert meteen. Je ziet het aan z’n gezicht, hij heeft dodelijke plannen. Hij strekt z’n arm. De uitgestoken wijsvinger gaat richting het diertje. Maar dan houdt hij in. Hij lijkt zich iets te realiseren. Hij kijkt naar z’n lief – onze oudste dochter. Die kijkt hem fronsend aan, en zegt: „Dan zit je hier in de problemen hè.” Waarop schoonzoon van z’n actie afziet.

Het vliegje deed ons geen kwaad. Het is zo klein, en kansloos tegen ons. Waarom zou je het doden? In ons huishouden worden dieren bij voorkeur niet van het leven beroofd. Een spin op de wc? Die wordt buiten in de tuin gezet. Wespen net zo. Vliegen en fruitvliegen in de regel ook, tenzij het er te veel worden – dat vinden we dan onhygiënisch.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/12/31/de-mens-is-ziekelijk-gewend-aan-achteruitgang-a4025788