Rosanne Hertzberger
17 oktober 2020
Leestijd 2 minuten

Opslaan in leeslijst

De Willem Engels van deze wereld verpesten het voor de onderzoekende autonome burger

Bij een virtuele conferentie kreeg ik deze week een vraag over het belang van burgerwetenschap. Dat is onderzoek dat plaatsvindt buiten gevestigde onderzoeksorganisaties als universiteiten, ziekenhuizen, onderzoeksafdelingen van bedrijven.

De kansen voor dit soort onderzoek zijn enorm: literatuur opzoeken kan makkelijker dankzij open science en open access, bacteriële genomen staan online, wie meer wil weten over zijn eigen aandoening vindt gemakkelijk lotgenoten via sociale media. Er zijn online archieven, enorme datasets zijn toegankelijk en wie extra vaardigheden zoekt, kan bij een van de talloze open colleges terecht. In tijden van big data lekt er eigenlijk permanent een enorme openbare stroom aan nauwelijks geanalyseerde gegevens uit onderzoeksinstellingen. Prachtig als het publiek een handje kan helpen bij het doorspitten, en zijn eigen hypotheses erop los kan laten, toch?
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/10/17/vervelend-hoor-al-die-autonome-onderzoekers-a4016347

Advertisement