Geen twijfel: sneltesten geven ons snel meer vrijheden
Corona De gangbare PCR-testen tonen uitstekend besmettingen aan. Nieuwe sneltesten zijn beter om besmettelijkheid op te sporen, betoogt Jaap Goudsmit, en dus om verspreiding tegen te gaan.

Foto iStock
Van de eerste golf hebben we veel geleerd over hoe het nieuwe coronavirus zich verspreidt en hoe je ziek wordt van het virus. Het leverde een dagelijkse stroom van wetenschappelijke artikelen op. Voor de eerste golf in maart en april werd gedacht dat het virus vooral verspreid werd door mensen die koorts hadden en verkouden waren door het virus en dat maar een enkeling de infectie kreeg zonder verschijnselen en dat die mensen amper een infectiegevaar opleverden. Het beleid werd op deze vooronderstelling afgestemd: het draaide om het opsporen van mensen met ziekteverschijnselen en het vaststellen van infecties bij mensen die in het ziekenhuis werden opgenomen, op de intensive care kwamen te liggen en/of stierven aan de infectie.

Jaap Goudsmit is epidemioloog en viroloog aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Zo gaat het nog steeds. Maar de wetenschap over het virus geeft een compleet ander beeld. Het belangrijkste is dat besmetting door het virus moet worden onderscheiden van besmettelijkheid.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/10/16/geen-twijfel-sneltesten-geven-ons-snel-meer-vrijheden-a4016332

Advertisement