Interview

‘Straks trekken wetenschappers weer aan het kortste eind’
Rens Bod | hoogleraar Er moet meer geld naar het hoger onderwijs, zeiden ministers Van Engelshoven en Kaag maandag. Rens Bod gelooft, na drie jaar strijd, niet meer in mooie woorden. „Wat is zo’n uitspraak nog waard?”
Patricia Veldhuis
4 september 2020
Leestijd 5 minuten

‘Veel academici leven als monniken”, zei minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) maandag bij de opening van het academisch jaar in Groningen. „Overdag geven ze les, ’s avonds doen ze onderzoek en in het weekend schrijven ze onderzoeksvoorstellen.” Er móét, stelde ze, meer geld naar onderwijs en onderzoek. Haar collega Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) sprak op hetzelfde moment, 200 kilometer verderop aan de Radboud Universiteit, woorden van gelijke strekking: meer vaste contracten voor wetenschappers, minder werkdruk.

CV
VICI-BEURS

Rens Bod is hoogleraar computationele en digitale geesteswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en oprichter van WOinActie.

Bod werkte na zijn promotie in 1995 aan verschillende universiteiten in de VS en Groot-Brittannië. In 2007 keerde hij terug naar de UvA met een Vici-beurs van wetenschapsfinancier NWO. Hij schreef verschillende boeken, waaronder De Vergeten wetenschappen: een geschiedenis van de humaniora (2010) en Een wereld vol patronen: de geschiedenis van kennis (2019)
Het is een erkenning van de noodkreet die wetenschappers en studenten, verenigd in de beweging WOinActie, al bijna drie jaar onder de aandacht proberen te brengen: het water staat ons aan de lippen. Hun grootste zorg: de afgelopen twintig jaar groeide het aantal studenten aan universiteiten met 68 procent, terwijl de rijksbijdrage per student met 25 procent daalde. Met als gevolg dat wetenschappers massaal overuren draaien en meer dan gemiddeld gebukt gaan onder stress, slaapproblemen of burn-outs.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/04/straks-trekken-wetenschappers-weer-aan-het-kortste-eind-a4010846

Advertisement