Een pot, een prins en een project: 20 miljard euro voor 5 jaar
Nationaal Groeifonds Een week voor Prinsjesdag presenteerde het kabinet het langverwachte nieuwe miljardenfonds om economische groei aan te wakkeren. Hoe werkt het precies?
Philip de Witt Wijnen
7 september 2020 om 17:02
Leestijd 4 minuten

Prins Constantijn spreekt over financiering van innovatieve projecten bij de Global Entrepreneurship Summit (GES) in het World Forum.
Foto PATRICK VAN KATWIJK/ANP Royal Images
Precies een jaar na de valse start van wat in Den Haag het ‘Wopke-Wiebesfonds’ is gaan heten, werd maandagochtend het nieuwe investeringsfonds gepresenteerd. Met 20 miljard euro voor de komende vijf jaar is het al een stuk concreter dan de summier verwoorde alinea’s in de vorige Miljoenennota. Maar wel ook een stuk minder ambitieus. Minister Hoekstra van Financiën (CDA) herhaalde nog eens dat hij eigenlijk wel 100 miljard in z’n hoofd had voor een periode van twintig tot dertig jaar. Maar de coronacrisis noopte het kabinet de doelstellingen wat omlaag bij te stellen.

Gebroederlijk naast elkaar
Een andere opvallend verschil met vorig jaar: waar de twee verantwoordelijke ministers vorig jaar elkaar nog in de weg zaten over de vraag wie nu toch dit megalomane plan had bedacht, stonden Hoekstra en Eric Wiebes (Economische Zaken & Klimaat, VVD) nu gebroederlijk naast elkaar bij een persconferentie in het Amsterdamse wetenschap- en technologiemuseum Nemo.

Het nieuwe initatief, dat Nationaal Groeifonds is gedoopt, moet nog vóór de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen van maart de eerste investeringsprojecten opleveren. Een onafhankelijke adviescommissie, met klinkende namen als wetenschapper Robbert Dijkgraaf, oud-minister Jeroen Dijsselbloem en prins Constantijn vormt de jury over investeringsvoorstellen, die zowel bedrijven als publieke instellingen kunnen indienen. Die commissie moet voorkomen dat de beschikbare miljarden onderwerp worden van politieke wensenlijstjes. Dat bleek een probleem bij eerdere overheidsfondsen.

Wat zijn de precieze stappen die daarvoor gelden?
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/07/een-pot-een-prins-en-een-project-a4011050

Advertisement