Minister is nu juist geloofwaardiger

Ik zie het als mijn opdracht hier op de opiniepagina om niet genuanceerd te zijn. Ik vind dat ik moet blijven vechten tegen de immer dreigende nuance, die me vooral ’s avonds weleens overvalt wanneer ik vermoeid ben.

Die nuance wordt soms gezien als iets intelligents, iets evenwichtigs, iets nobels. Deugdzaam zelfs. U kent misschien het Dunning-Kruger effect dat tegenwoordig vaak ter sprake wordt gebracht: meer kennis betekent minder overtuiging.

Het is vast waar, en toch zie ik twijfel en nuance vaak als iets gratuits. Dat eindeloze enerzijds-anderzijds is een luxe voor in de salon, voor denkers, dichters, schrijvers die lekker mogen blijven filosoferen en niets hoeven te besluiten. Rechters kunnen zich dat niet veroorloven. Chirurgen niet. Bestuurders niet. Uiteindelijk moet in elke organisatie (land, school, gezin) ooit de twijfel plaatsmaken voor het doorhakken van knopen.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/04/minister-is-nu-juist-geloofwaardiger-a4010875

Advertisement