Door overmatig vertrouwen in het eigen zorgsysteem reageerde Nederland veel te traag op het nieuwe coronavirus, blijkt uit ruim honderd gesprekken die NRC de afgelopen drie maanden voerde met tientallen betrokkenen.
Pas nadat het virus zich onder duizenden Nederlanders had verspreid, greep de overheid in – wakker geschud door berekeningen die een Brabantse arts-microbioloog op eigen houtje maakte.
Zonder de ‘intelligente lockdown’ die er toen kwam, hadden naar schatting zo’n 23.000 mensen naar de intensive care gemoeten.
Doordat alle aandacht uitging naar de intensive care, werd verzuimd de verpleeghuizen toe te rusten op bescherming van de bewoners tegen het virus. Bijna de helft van de ruim zesduizend vastgestelde Nederlandse coronadoden overleed daar.
Improvisaties van rond de klok werkende ambtenaren en ziekenhuizen die regels en protocollen opzij zetten, hielpen een grotere ramp voorkomen.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/06/19/hoe-nederland-reageerde-op-het-nieuwe-virus-uit-china-van-niks-aan-de-hand-tot-blinde-paniek-a4003075