Hoe moeilijk is het om in te zien dat hoewel een enkel virus een cel kan dwingen 1000 kopietjes of meer van zichzelf te maken, maar dat die cel daaraan dood gaat?  En dat het menselijk lichaam verantwoordelijk is voor het transport van het virus naar andere cellen, want een virus is een dood ding?

Nou zijn menselijke lichamen al héél lang gewend aan virussen dus die hebben daar trucjes voor. Niet alle celwanden met dezelfde koppelmogelijkheden uitrusten,

ACE2 komt niet zo heel vaak voor. Nu zou je zeggen dat alle ACE2 cellen in gevaar zijn, maar dan blijkt dat het koppelen van een virus niet voldoende is want het RNA moet naar binnen gespoten (getrokken) worden en daar is een enzym voor nodig TMPRSS2, en dat komt als je reverse engineering op het menselijk genoom doet bij 3 celtypes in het menselijk lichaam voor.

Te weten

1 in je ingewanden

2 in je neus en

3 een in je longblaasjes.

Aangezien we alleen de gevaarlijke longinfectie beschouwen valt 1 af, want ingewanden hebben net als de hersenen bloedvaten die gesloten zijn dus zelfs als er virus in het bloed zou komen kan het toch niet naar de cellen van de ingewanden.

2 valt haast helemaal af omdat de neus een filterende werking heeft , waarbij alleen steeds lichtere deeltjes (kleinere aerosol) niet aan het slijm op de wanden botsen.

Dus blijft alleen 3 over als mogelijke producent ook vanwege het feit dat er gemiddeld 480miljoen longblaasjes zijn, die allemaal weer een x aantal te besmetten cellen hebben.

Stel we hebben een aerosol ingeademd met voldoende kleine deeltjes ( Fijnstof groter en kleiner dan 2,5um) en uiteindelijk bezinkt het deeltje in de longvloeistof dan moet het niet opgegeten worden door macrofagen en ook nog per ongeluk de juiste cel vinden en dan gaan we vermenigvuldigen. (N.B. die macrofagen eten ook fijnstof, dus daar kan je ze mee afleiden).

Nu komen we op het volgende verdedigingsmechanisme: Alle longvloeistof wordt constant ververst en met lagen virussen en fijnstof als slijm naar de keel afgevoerd doorgeslikt, mishandeld in de maag en daarna zelfs met wat extra virus, omdat ze die cel in de ingewanden zijn tegengekomen.

Maar een ding is zeker: ze worden uitgepoept en dan zijn we er mooi vanaf. Ja maar hoe worden we dan ziek als de hele productie steeds maar uitpoept? Dat komt omdat het transport soms langzaam verloopt. Het werkt met trilhaartjes, die in een wave het slijm naar boven transporteren en als dat slijm inklinkt gaat het ontzettend traag.

Want wat gebeurt er als het transport voor lange tijd stopt ? En dat gebeurt niet overal, dat is ergens vlak onder de keel waar het transport het langzaamste is. Dan zal het transport wat in de longen nog met grote snelheid ging (1cm/min) in de buurt van de keel steeds langzamer gaan en zal het slijm verder uitdrogen.

Maar dat uitdrogen gaat niet zoals een klodder soep op tafel, maar bij iedere ademhalingscyclus wordt het met waterdamp bevochtigd bij uitademen en weer gedroogd bij inademen en dat lijkt op postzegels losweken van een briefkaart het is mogelijk een virus uit de brei te weken met alle pootjes er nog aan.

Het is dus eigenlijk virussen recyclen uit een afvalstroom en of we ziek worden is dan een rekensommetje. Een enkele cel maakt 1000 virus voor hij sterft. De kans op recycling gegeven de omstandigheden =Y. De kans dat een losgeweekt virus een nieuwe cel vindt =Z.

Als 1000 x Y x Z >1 wordt je hartstikke ziek want het ziektebeeld is ook nog eens slecht voor je waterbalans (bij koorts 40ᶛC 100%RH=47gr/kg). Y is afhankelijk van luchtvochtigheid en dehydratie van de patiënt want als je lichaam moet kiezen wat hij met het schaarse water moet doen en moet kiezen je nieren kapotmaken of maximaal veel water terugwinnen uit condensatie bij het uitademen zal het voor het tweede kiezen en daarmee een groter stuk van je luchtpijp beschikbaar stellen voor het terugwinnen van virussen.

De luchtvochtigheid spreekt voor zichzelf, de longen werken diep in de long met 100% luchtvochtigheid (41gr/kg bij 37ᶛC) en op een gegeven moment redt het stukje voor de keel het niet meer in zijn eentje. Bij de meeste mensen begint de totaalkans in de buurt van de 1 te komen bij 6gr waterdamp in 1kg lucht, wat weer overeenkomt met een dauwpunt van 6ᶛC en deze wetenschap komt uit correlatie van uitbraken met het weer een paar dagen terug en wat je makkelijk kan zien als je een bierblikje van 6ᶛC uit de koelkast haalt: Als het niet beslaat is het te droog.

Dus van mij mogen alle maatregelen worden ingetrokken en mag iedereen rustig naar de zwarte cross op voorwaarde dat ze zich niet hopeloos uitdrogen met alcohol (verplicht een flesje water bij je hebben). Maar aan de andere kant denk ik wel dat de meeste mensen zich realiseren dat een corona infectie in de longen meest een invaliderend effect heeft.

Zover een mooie theorie, maar past die ook op waarnemingen?

in Nederland volgens opgave RIVM (onderliggende aandoeningen overleden personen onder de 70 jaar, opgave 9 juni. Het betreft de 475 personen waarvan een of meer onderliggende aandoeningen bekend zijn. 70 personen hadden geen onderliggende aandoeningen. Personen kunnen meer aandoeningen hebben)  :

Zwangerschap 0 ( 0.0%)
Cardio-vasculaire aandoeningen en hypertensie 206 (43%) (plaspillen?)
Diabetes 124 (26%)
Leveraandoening 17 ( 4%)
Chronische neurologische of neuromusculaire aandoeningen 71 (15%)
Immuundeficiëntie 9 ( 2%)
Nieraandoening 41 ( 9%)
Chronische longaandoeningen 114 (24%)
Maligniteit 74 (16%)
Overig 162 (34%)
Dikke( oude, diabetische en plaspillen slikkende mensen hebben allemaal een verhoogde kans op uitdrogen en die komen als risicogroep terug.

Kinderen worden minder vaak besmet en besmetten anderen  minder vaak.

Kinderen hebben een groter hoofd (en daarin wordt ook bevochtigd) t.o.v. hun longen waardoor zij vochtiger lucht bij het strottenhoofd hebben, bij hen zal het transport sneller zijn.

In gebieden met luchtvervuiling is het besmettelijker. Daar zal bij gelijke snelheid van het transport de besmettelijkheid groter zijn doordat de macrofagen ook daar aan moeten werken en vooral in de fase waar een virus bezinkt in de longvloeistof en nog naar een cel moet meedrijven.

Een zanger kan een hele kerk besmetten: De goede man is nog zonder klachten, maar zijn longinfectie is al aan de gang . De kans dat het virus gerecycled wordt is kleiner dan dat het in de brij blijft plakken daarom is er een hele berg ongebruikte virussen vlak onder zijn keel aanwezig en als hij die door de shredder van zijn stembanden haalt krijg je een aerosol van 1µm en er is virus genoeg om een kerk te vullen.
— Lees op www.maurice.nl/2020/06/11/bijdrage-van-peter/

Advertisement