Belangrijkste inzichten

Ons immuunsysteem is sterk geïndividualiseerd: Moeder natuur verzekert het voortbestaan van onze soort door ons verschillende immuunsystemen te geven en daarom reageren we ook verschillend bij bepaalde bedreigingen. Het aantal mensen met een genetische kwetsbaarheid voor COVID-19 is extreem laag.

Het immuunsysteem bestaat uit meerdere lagen: De diepere lagen ervan functioneren bij maar een klein aantal mensen niet naar behoren – en dat zorgt voor complicaties bij COVID-19-patiënten.

Onze angst is vooral een gevolg van de huidige dreiging die niet alleen onbekend maar ook zeer besmettelijk is: Vanwege gebrek aan kennis ging men er aan het begin van de epidemie van uit dat COVID-19 eveneens zeer dodelijk is. Gelukkig weten we nu meer. De media halen statistieken echter uit hun context waardoor de informatie die ze presenteren de angst versterkt.

Langdurige angst zorgt voor reacties in de genen waardoor ons immuunsysteem uit balans raakt: Ons vermogen om een effectieve respons van het immuunsysteem op te wekken kan worden aangetast door langdurige angst.

Voortdurende stress bevordert de ontwikkeling van een grote verscheidenheid aan chronische ziekten: Chronische stress verkort daarnaast ook de levensverwachting gemiddeld met 7 jaar.

Emoties veroorzaken een hormonale reactie; hormonen beïnvloeden op hun beurt weer de genexpressie: Doe elke dag twintig minuten een ontspannende activiteit, bijvoorbeeld meditatie of wandelen in de natuur. Daardoor verbetert de genexpressie en verminderen de effecten van angst in het volgende etmaal.
— Lees op www.performinthestorm.com/nl/afleveringen/9/