Hoelang kan de hele samenleving nog stil liggen?
Lockdown Vier intensivisten vragen zich af of het middel van de lockdown niet schadelijker is dan de kwaal. Andere artsen zijn opgelucht dat dit gezegd mag worden.
Frederiek Weeda
1 februari 2021 om 22:07
Leestijd 2 minuten

Opgestapelde stoelen in Proeflokaal De Boom in Alkmaar. De horeca is inmiddels alweer lange tijd dicht, sinds 15 oktober.
Foto Koen van Weel/ANP
Hoe lang kan van gezonde mensen worden gevraagd offers te brengen voor ongezonde mensen? Wanneer wordt het middel (een lockdown) erger dan de kwaal?

Vier intensivisten, die dagelijks Covid-19-patiënten behandelen op de intensive care, vroegen zich maandag in NRC af of de gevolgen van de lockdown nog opwegen tegen de levens van de coronapatiënten die zij ‘redden’. Kinderen lopen leerachterstanden op, zzp’ers en ondernemers gaan failliet, toekomstige generaties zullen de schulden moeten aflossen die de overheid nu opbouwt, en kanker- en hartpatiënten sterven nu soms doordat hun zorg wordt uitgesteld.

Lees hier het stuk van de vier intensivisten
Dat terwijl, zo schrijven de intensivisten, „minder dan de helft van de 75-plussers met Covid-19 het verblijf op de IC overleeft. Volledig herstel is vaak onhaalbaar doordat veel van onze Covid-19-patiënten ernstige co-morbiditeit hebben, zoals overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte. De helft van onze ex-IC-patiënten heeft belangrijke restklachten na opname.”
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2021/02/01/hoelang-kan-de-hele-samenleving-nog-stil-liggen-a4030103