Interview

‘Druk op IC omlaag? Vaccineer eerst dikke mannen van 50+’
Vaccineren Vaccineer met voorrang mannen met overgewicht tussen de 50 en 75, betoogt IC-arts Peter van der Voort.
Nienke Beintema
1 februari 2021 om 16:38
Leestijd 4 minuten

Als Nederland nu met voorrang alle mannen met overgewicht tussen de 50 en 75 jaar zou vaccineren, ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders, dan zou de druk op de IC’s met zo’n 60 procent afnemen. Dat is in een maand te realiseren, stelt Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMC Groningen.

CV
HOOGLERAAR

Peter van der Voort (1964) studeerde af aan de VU en de UvA als internist, intensivist en epidemioloog. Na 13 jaar bij het OLVG in Amsterdam leidt Van der Voort sinds 2019 de IC van het UMC Groningen. In 2020 werd hij in Groningen hoogleraar intensieve zorg. Hij is tevens hoogleraar Health Care bij TIAS, de business school van Tilburg University. Daarnaast is hij sinds 2020 Eerste Kamerlid voor D66.
Bij Jinek aan tafel zette Van der Voort vorige week zijn redenering uiteen: van alle patiënten die tot nu toe met corona op de IC’s hebben gelegen, is 72 procent man. En driekwart van de coronapatiënten op de IC heeft overgewicht, in meer of mindere mate. En de gemiddelde leeftijd is 65.

Is zo’n aanpak uitvoerbaar en ethisch?
„We hebben vanaf het begin gezegd: dít zijn de patiënten die met corona op de IC terechtkomen. Als je dat weet, hoe gek is het dan om je vaccinatiestrategie daarop aan te passen? Onze hele aanpak is er immers op gericht om de druk op de IC’s te verminderen. Dan ligt dit méér voor de hand dan de huidige strategie. En het is redelijk eenvoudig uit te voeren.”
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2021/02/01/druk-op-ic-omlaag-vaccineer-dan-dikke-mannen-van-50-eerst-a4030036