Ziekenhuizen: geef ons personeel direct het vaccin
Vaccinatiestrategie Wie moet als eerste het coronavaccin krijgen? De gekozen volgorde staat onder druk nu de ziekenhuizen aandringen op voorrang.
Frederiek WeedaKarel Berkhout
30 december 2020 om 17:03
Leestijd 4 minuten

Medewerkers in de Expo Houten zijn bezig met het inrichten van een van de eerste locaties waar het coronavaccin wordt toegediend.
Foto Sem van der Wal
Zo moeilijk is het niet, zegt ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer: je geeft elk van de tachtig ziekenhuizen wat dozen met het coronavaccin en de verpleegkundigen vaccineren elkaar, en de artsen. „Wij kunnen het vaccin hier op -70 graden bewaren”. Hupsakkee, in één week zijn dan 100.000 zorgverleners die dagelijks met heel zieke patiënten werken (40 procent van het ziekenhuispersoneel) beschermd tegen het virus.

Personeel in de ziekenhuizen moet „metéén volgende week vrijdag, 8 januari gevaccineerd worden”, zegt ook David Jongen, directeur van het Limburgse Zuyderlandziekenhuis, namens alle ziekenhuisdirecteuren. Het tekort aan personeel in de ziekenhuizen neemt dramatische vormen aan. Elf procent zit thuis door corona of quarantaine. Als één personeelslid ziek is, moet de rest harder werken. Jongen, vice-voorzitter van ziekenhuiskoepel NvZ, dringt er bij het kabinet op aan dat besluit woensdagavond te nemen. „Nog steeds staat het ziekenhuispersoneel níet bovenaan de lijst voor het coronavaccin. Ik ben echt bezorgder dan in maart. We redden het gewoon niet. Zeker nu de ziekenhuizen weer overstromen met patiënten – gisteren kwamen er bijna 500 nieuwe Covid-patiënten bij – kunnen we die verpleegkundigen en artsen en OK-assistenten echt niet missen.”
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/12/30/ziekenhuizen-geef-ons-personeel-direct-het-vaccin-a4025698

Advertisement