Ik ben tot in mijn ziel belazerd en geschoffeerd door de overheid
De ODE-verhoging blijft glastuinders pijn doen. Letterlijk, in het geval van Rob Baan van Koppert Cress in Monster. De ooit bekroonde koploper in verduurzaming zette vorige week uit puur lijfsbehoud de stap terug naar een gasgestookte WKK. Het doet hem pijn. “Over het geld kom ik uiteindelijk heen, maar ik voel me belazerd, geschoffeerd en vernaggeld tot in mijn ziel door deze onbetrouwbare overheid.”

Voor Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) was de omschakeling van groene stroom naar gas bij Koppert Cress mede de aanleiding om nog maar eens aandacht voor het dossier te vragen bij minister Eric Wiebes van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hij kreeg nog geen antwoord.
Rob Baan: “Het is zo gênant dit. Ik doe al jaren investeringen in verduurzaming die eigenlijk nog nauwelijks kunnen, maar ik wil het omdat we een luxe product verkopen. Het ene moment word je daarvoor bejubeld en sta ik op de foto met Maxima met de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Nu staat er een prijs in mijn kast die ik niet verdien.”

Kwaad over onbetrouwbare overheid
Er viel deze maand een ODE-aanslag van 200.000 euro op de mat bij de vooruitstrevende ondernemer. Wellicht de hoogste in de hele glastuinbouw. Een harde slag in een jaar waarin hij al zwaar geraakt is door de coronacrisis en moet knokken voor elk dubbeltje.
“Maar ik ben nog het meest kwaad over het signaal van de overheid als onbetrouwbare partner. Een overheid die grote, industriële bedrijven die niet schoon zijn ontziet en de kleinere die wel verduurzamen hard raakt. Iedereen met gezond verstand zegt: meteen terugdraaien die belastingverhoging.”

— Lees op www.robbaan.com/ik-ben-tot-in-mijn-ziel-belazerd-en-geschoffeerd-door-de-overheid