‘Zo’n stapel boterhammen, dat is geen optimale voeding’
Gezondheid Van brood ga je dood, was het sentiment een aantal jaar geleden. Volslagen onzin of zat er toch wat in?
Martine Kamsma
4 november 2020
Leestijd 4 minuten

Foto Getty Images
En ineens, rond 2013, was brood het Grote Kwaad. Er verschenen antibroodboeken en antibroodartikelen en steeds vaker hoorde je mensen zeggen: „Voor mij geen brood meer.”

Niet alleen omdat er koolhydraten in brood zitten, het zijn ook nog eens snelle koolhydraten, die je bloedsuikerspiegel opjagen. Brood, klonk het, heeft een te hoge glycemische index. Je wordt er dik van.

De hype lijkt een beetje overgewaaid, er wordt weer meer brood gegeten. Maar was het daarmee ook allemaal onzin? En hoe zit het nu met die glycemische index, vragen we aan Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie in Leiden.

„Het is helaas een heel ingewikkeld verhaal”, zegt hij, en duikt meteen 10.000 jaar de geschiedenis in. Dat lijkt lang geleden, maar vanuit de evolutie bezien is het gisteren. „Pas sinds we landbouw gingen bedrijven, zijn we op grote schaal granen gaan eten. Vanaf de industriële revolutie zijn we gaan raffineren, het kaf van koren gaan scheiden, en massaal gaan produceren. Daardoor consumeren we nu enorme hoeveelheden geraffineerd zetmeel. Maar eigenlijk zijn we dat dus niet gewend.”
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/11/04/zon-stapel-boterhammen-dat-is-geen-optimale-voeding-a4018493

Advertisement