Epidemioloog en geriater Rudi Westendorp: ‘We hameren en hameren, en alles gaat kapot’
Rudi Westendorp | Hoogleraar ‘medicine at old age’ Rudi Westendorp, geriater, reageert fel op het coronabeleid van het kabinet. „Het middel is echt erger dan de kwaal.” Hij vindt het lapwerk. „We moeten fundamenteel veranderen.
Jannetje Koelewijn
5 november 2020
Leestijd 8 minuten

„Wat is de zaak?”, mailt Rudi Westendorp (61) op dinsdag 27 oktober. „Extra sterfte op hoge leeftijd. Is dat het grootste drama? Zijn we proportioneel bezig?” Het is zijn antwoord op de vraag of hij geïnterviewd wil worden over de coronacrisis. In dezelfde mail vraagt hij zich ook af of we niet zijn „doorgeschoten in zelfbeschikking” en stelt voor om op zondag 1 november af te spreken, dan weet hij of Mark Rutte nieuwe „draconische maatregelen” heeft genomen. „Dat maakt uit voor mijn toon”.

Nieuwe maatregelen zijn er nog niet op zondag, maar ze komen er wel aan, en Westendorps toon is twee uur lang scherp. Hij vindt dat we met steeds strengere lockdowns „alles kapot hameren”. En hij vindt dat we in Nederland veel te weinig samenwerken om „het probleem dat coronavirus heet” op te lossen. In Denemarken, waar hij sinds zes jaar werkt en woont, gebeurt dat wel en kijk: er liggen maar vijftien Covid-patiënten aan de beademing, op zes miljoen inwoners. Alle andere medische behandelingen gaan gewoon door en de restaurants zijn open, al is het dan niet meer na tien uur ’s avonds.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/11/05/epidemioloog-en-geriater-rudi-westendorp-we-hameren-en-hameren-en-alles-gaat-kapot-a4018881