Waarom is de testcapaciteit niet verder opgeschaald?
Testcapaciteit Het RIVM adviseerde het kabinet dat er ongeveer 30.000 coronatests per dag nodig zijn. Dit nam het kabinet letterlijk: er zijn precies 30.000 testen. Veel te weinig, zo blijkt.
Wouter van Loon
18 september 2020 om 21:43
Leestijd 3 minuten

Op het terrein van de (oude) brandweerkazerne in Dordrecht is een Corona teststraat opgezet.
Foto John van Hamond
Het kabinet heeft een berekening van het RIVM over de testcapaciteit te letterlijk genomen en de kanttekeningen die daarbij horen aan de kant geschoven. Daardoor gingen premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) ervan uit dat er 30.000 tests per dag nodig waren. Dat blijkt veel te weinig: er zijn lange wachttijden voor de teststraten, omdat die de toestroom niet meer aankunnen.

De testcapaciteit was een heikel punt bij de Algemene Politieke Beschouwingen donderdag. Rutte kreeg kritische vragen: waarom was de testcapaciteit niet verder opgeschaald? Volgens de linkse oppositie had het kabinet de problemen met de testcapaciteit kunnen zien aankomen. „Aan het begin van de crisis voelden we ons allemaal overvallen”, zei Lilian Marijnissen (SP). „Nu wisten we al maandenlang dat er meer testen nodig zouden zijn.” Rutte antwoordde dat de doelstelling voor de zomer was gerealiseerd: 30.000 tests per dag. „Maar de vraag is nog groter”, aldus Rutte.

Die 30.000 komt niet uit de lucht vallen: dat getal is door het RIVM berekend. Het RIVM heeft het zelf over een „schatting”. Dat zit zo: er zijn geen precieze cijfers over het aantal mensen dat met luchtwegklachten rondloopt. Er zijn wel peilstations bij huisartsen, die bijhouden hoeveel mensen zich bij de huisarts melden met een luchtweginfectie. Daarmee is het RIVM gaan rekenen, zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga. Op basis van de voorgaande jaren is de seizoensinvloed uitgerekend. Die seizoenstrend is toegepast op de cijfers van begin dit jaar.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/18/30000-tests-indicatie-geen-plafond-a4012763