Frank Slootman (Snowflake): ‘Mijn soort mensen is nooit tevreden. Nooit.’
Frank Slootman De beursgang van techbedrijf Snowflake maakt zakenman Frank Slootman miljardair. Het is zijn derde succes op rij.
Marc Hijink
19 september 2020
Leestijd 3 minuten

Discipline. Focus. Altijd beducht zijn op gevaar. Dat zijn de eigenschappen die Frank Slootman erin ramt bij elk bedrijf waar hij als topman begint.

Zijn achtergrond – „ik kom uit een familie van militairen” – komt daarbij van pas, zegt hij vanuit zijn huis in Californië. Slootman, 61, heeft afgelopen week net voor de derde keer op rij een groot IT-bedrijf naar de beurs gebracht; Snowflake. Het maakte hem in één klap miljardair.

Snowflake levert een IT-dienst: normaal gebruiken bedrijven eigen servers om data te analyseren maar Snowflake doet het via een netwerk in de cloud, op gehuurde servers van Microsoft, Amazon en Google. Flexibeler en goedkoper, is de belofte.

De koers van Snowflake verdubbelde op dag één van de beursgang en het bedrijf is meer dan 68 miljard dollar waard. Slootman bezit 5,9 procent van de aandelen.

Eigenlijk was hij al met pensioen, nadat een vorige beursgang hem 550 miljoen dollar opleverde. „Werk en privé gaan helemaal samen. Dus dit is voor mij gepensioneerd zijn” , zegt Slootman in een videogesprek „In Nederland wil iedereen liefst drie dagen per week werken, maar ik werk zeven dagen per week, zij het niet de hele dag.”

Zijn kapitaal gaat grotendeels in een stichting. Tegen zakenblad Fortune zei hij dat hij 98 procent van zijn vermogen wil weggeven. „Ik wil mijn nageslacht niet rijk maken. Dat kan ze verpesten. Er is geen grotere beloning dan het zelf maken.”

Frank Slootman is een selfmade man. Hij werd geboren in Huizen, studeerde economie in Rotterdam en vertrok in de jaren negentig naar Silicon Valley. In zijn boek Tape Sucks (2011) over zijn eerste beursgang, schrijft hij dat hij zich meteen thuis voelde in de VS. „Waar ik vandaan kom, wordt persoonlijk succes met argwaan bekeken. […] Ik heb veel tijd verspild door niet eerder naar Silicon Valley te gaan.”
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/19/mijn-soort-mensen-is-nooit-tevreden-a4012769