Interview

‘Ons coronasucces heeft niets te maken met geluk dat we eilanders zijn’
IJslandse neuroloog Kári Stefánsson De arts die een sleutelrol speelde in de succesvolle corona-aanpak van IJsland heeft een stevige boodschap voor andere landen. Die hebben in zijn ogen gefaald als samenlevingen. „De bestrijding van het virus is relatief simpel.”
Christiaan Paauwe
2 september 2020 om 10:16
Leestijd 4 minuten

Kári Stefánsson zit voorovergebogen boven een onderzoeksmanuscript in zijn werkkamer. De neuroloog heeft daar eindelijk weer eens tijd voor, sinds zijn bedrijf in maart begon met het massaal testen van de IJslandse bevolking op het coronavirus. De eigenzinnige Stefánsson is oprichter van deCODE genetics, dat een cruciale rol speelde in de succesvolle corona-aanpak van IJsland. In zijn thuisland heeft hij de reputatie van een rockster. Niet alleen door zijn successen, maar ook vanwege zijn vaak gepeperde uitspraken over politici. Zo noemde hij de minister van Volksgezondheid in mei nog een „arrogant, tien jaar oud meisje dat niemand laat uitspreken”, omdat ze het oneens waren over de testaanpak op het vliegveld van Kevlavik.

Aan het begin van een interview in zijn chaotische werkkamer doet hij zijn reputatie meteen eer aan. Met zijn twee meter, grijze baard en blind rechteroog is Stefánsson een imponerende verschijning. „Ik heb geen flauw benul wat je hier komt doen, ga zitten”, zegt hij zonder op te kijken.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/02/ons-coronasucces-heeft-niets-te-maken-met-geluk-dat-we-eilanders-zijn-a4010586

Advertisement