De forse overschatting van het aantal besmettelijken
1 september 20207 Reacties/in COVID-19
In juni beschreef ik het verschijnsel “false positives”.  Het betrof het probleem dat zich vooral voordoet als je PCR-tests uitvoert op het moment dat nog maar weinig personen echt besmettelijk zijn. Door wat ik erover gelezen had, werd mij duidelijk dat bij de PCR test wel virus kan aangetroffen worden, maar dat dit ook kan betekenen dat de persoon weken ervoor besmet was. Een positieve uitslag hoefde dan niet te betekenen dat de persoon dan nog echt anderen zou kunnen besmetten. Daarom de term “false positive”.

In een fase waarbij een fors deel van de mensen echt wel besmettelijk zijn (zoals half maart) maken die false positives niet zoveel uit. Maar als we, zoals op veel plekken in de wereld, nu heel veel mensen testen, ook als ze amper of geen verschijnselen hebben, dan krijg je dus een sterke overdrijving van de omvang van de problematiek.

Besef dat we in Nederland in maart nog maar 25.000 mensen per week hebben getest (met 30% een positieve uitslag) en de afgelopen week werden er 165.000 mensen getest met 2% een positieve uitslag.
— Lees op www.maurice.nl/2020/09/01/de-forse-overschatting-van-het-aantal-besmettelijken/