Ruim 200 wetenschappers sturen WHO brief: meer aandacht nodig voor verspreiding via aerosolen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet meer aandacht hebben voor de verspreiding van het coronavirus via aerosolen. Dat schrijven 239 wetenschappers uit ruim dertig landen in een open brief aan de WHO, meldt The New York Times zondag.

Volgens de WHO verspreidt het coronavirus zich voornamelijk door grotere druppels die vrijkomen bij hoesten, niezen en praten. Deze druppels vallen binnen anderhalve meter op de grond. Mensen kunnen Covid-19 oplopen door het inhaleren van speekseldruppeltjes van een besmet persoon. Of wanneer ze besmette oppervlaktes aanraken en vervolgens hun eigen ogen, neus of mond.

De wetenschappers zeggen nu dat de WHO onvoldoende oog heeft voor transmissie via aerosolen, kleinere vochtdruppeltjes die uren door de lucht kunnen zweven. Dit levert met name in ruimtes met slechte luchtcirculatie een besmettingsrisico op. Het zou een verklaring kunnen zijn voor superspreading events, bijeenkomsten van grote groepen mensen die de verspreiding van het coronavirus versneld lijken te hebbe
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/07/05/coronablog-5-juli-a4005012