ABN-Amro heeft drie mogelijke scenario’s uitgewerkt voor de ontwikkeling van vleesvervangers. Een scenario waarbij de afzet van vleesvervangers niet meer groeit maar daalt. Een scenario waar juist het marktaandeel toeneemt of een ontwikkeling waarbij vleesvervangers een solide basis krijgen zonder verdere groei. Welk scenario is het meest realistisch? Wie ooit de nieuwerwetse vleesvervangers heeft verorberd, weet heel goed dat de smaak- en zelfs eetbeleving tegenvalt. Tel daarbij het feit dat deze producten een ingewikkeld (ultra processed) fabricageproces kennen, zoveel duurder zijn dan echt vlees en ook niet dezelfde nutritionele kwaliteiten hebben, dan moet er een wonder gebeuren dat de huidige vleesvervangers ooit vlees zullen vervangen. Verdwijnen zullen de producten nooit, want falafel, tempé en tofu bestaan al meer dan duizend jaar.
— Lees op www.vork.org/nieuws/verkoop-vleesvervangers-wordt-nooit-hoger-dan-vlees/

Advertisement