‘Ik heb al zeventig weddenschappen gewonnen omdat klimaatdoelen nooit worden gehaald’
Jan Rotmans Hoogleraar Jan Rotmans ziet „goede intenties” in het klimaatakkoord. Maar volgens hem wil het kabinet „de kool en de geit sparen”.

Camil Driessen
30 juni 2019

Na de hoofdlijnen vorig jaar zomer en een ontwerpklimaatakkoord in december, was vrijdag het uur U. Het naar eigen zeggen ‘groenste kabinet ooit’ presenteerde hét klimaatakkoord: de blauwdruk voor de energietransitie in Nederland. Met „meer dan 100 partijen” aan klimaattafels is gewerkt aan „een samenhangend pakket van maatregelen” waarmee de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent kan worden teruggedrongen, zo staat in de inleiding. Na bestudering van het lijvige akkoord is klimaatexpert en hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Jan Rotmans (58), sceptisch. „Een transitie is geen technocratisch en bureaucratisch geleid proces.”
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2019/06/30/ik-heb-al-zeventig-weddenschappen-gewonnen-omdat-klimaatdoelen-nooit-worden-gehaald-a3965590