Wat is gezond: stoplicht of Nutriscore?

Voedsellogo Het ‘vinkje’ verdween, maar een universeel logo voor gezonde voedingskeuzes is er nog niet. In november komt wellicht duidelijkheid.

De strijd gaat tussen twee voedingslogo’s: het Franse Nutriscore en het Britse stoplicht.
Hak neemt vast een voorschot in de strijd om een nieuw voedsellogo. Het groenteconservenbedrijf zet vanaf september ‘Nutriscore’ op de verpakking, een logo dat in één oogopslag duidelijk moet maken hoe gezond een product is.

De aankondiging van Hak komt in de week dat de Consumentenbond, samen met zes Europese zusterorganisaties, een petitie is begonnen om de Europese Commissie zover te krijgen een universeel voedingslogo verplicht te stellen, zodat consumenten gemakkelijker gezondere keuzes kunnen maken in de supermarkt. Het Nutriscore-logo lijkt op een energielabel: A (groen) is gezond, E (rood) is voor ongezondere producten als chips, cola en chocola. Op basis van calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten geeft het logo een oordeel over het gehele voedingsmiddel.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2019/05/23/wat-is-gezond-stoplicht-of-nutriscore-a3961381