‘Nederlandse CO2-heffing is slecht idee’
Interview | Edwin Woerdman, hoogleraar Schadelijke uitstoot beprijzen is prima om emissies te beperken. Maar een Nederlandse heffing ondergraaft het Europese systeem, stelt expert Edwin Woerdman.
Hester van Santen
12 april 2019
Leestijd 4 minuten

Desastreus. Dat woord bleef hangen, donderdag, bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over een CO2-heffing voor de Nederlandse industriesector. Lobbyist Ingrid de Caluwé van Tata Steel liet nog eens de afkeer van haar bedrijf blijken van een hogere CO2-prijs. „Zoals uit alle onderzoeken blijkt”, zei ze, „is een algemene CO2-heffing desastreus voor ons.”

Frans Rooijers van bureau CE Delft, dat er onderzoek naar had gedaan, bestreed dat. „Onze conclusie is dat je een CO2-heffing kan invoeren, zonder desastreuze gevolgen.” Na meer dan tien sprekers uit industrie, wetenschap en milieubeweging waren de grote meningsverschillen niet beslecht – zoals verwacht.

In die rimpelige vijver gooit een hoogleraar nu nog een steen. In zijn entreerede als hoogleraar ‘markten en regulering’ aan de Rijksuniversiteit Groningen bepleitte Edwin Woerdman (1970) een strenger Europees klimaatbeleid, maar zónder extra heffing voor de Nederlandse industrie.

Woerdman heeft een links hart, zegt hij. Maar snelle, nationale ingrepen in de CO2-prijs noemt hij „paniekvoetbal”. Terwijl De Nederlandsche Bank en tientallen van zijn vakgenoten pleitten voor een CO2-heffing vindt hij dat Nederland er niet aan moet beginnen. De Europese CO2-prijs, die juist deze week naar een record klom van meer dan 27 euro per uitgestoten ton, is volgens Woerdman een veel betere weg om de uitstoot van fabrieken te verminderen.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2019/04/12/nederlandse-co2-heffing-is-slecht-idee-a3956776

Advertisement