En toch heeft Attenborough het mis
Levende natuur Overbevolking is niet het grootste gevaar voor onze planeet, maar overconsumptie. En daar heeft David Attenborough het niet over, ziet Jaap Tielbeke.
9 oktober 2020
Leestijd 3 minuten

Villa Giardino, Córdoba, Argentinië: brandweerlieden vechten tegen natuurbrand als gevolg van droogte en extreme temperaturen.
Mario Tizon/Foto AP
Er schijnt zoiets te bestaan als het shifting baseline-syndroom: iedereen neemt de natuur uit zijn jeugd als referentiepunt, waardoor eigenlijk niemand doorheeft hoezeer de levende planeet generatie na generatie aftakelt. Voor dit syndroom biedt het levensverhaal van de eminente natuurdocumentairemaker David Attenborough, geboren in 1926, een welkom tegengif. Het laat zien hoe de wereld gedurende één mensenleven ingrijpender is veranderd dan in de duizenden jaren daarvoor.

Attenborough begon met filmen in de jaren vijftig, toen de zeeën nog krioelden van vissen, Borneo vrijwel volledig bedekt was door regenwoud en de meeste Europeanen geen idee hadden hoe een schubdier eruit zag. Zijn hele carrière probeerde sir David die wildernis voor ons te ontsluiten, door ons via het beeldscherm kennis te laten maken met de wonderen van de natuur.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/10/09/en-toch-heeft-attenborough-het-mis-a4015381

Advertisement