Met een CO2-meter door het huis: ventileren kun je leren
Ventilatie De luchtkwaliteit op scholen en in publieke ruimtes is punt van zorg en discussie. Maar hoe zit dat eigenlijk bij ons thuis?
Laura WismansKarel Berkhout
4 oktober 2020 om 20:19
Leestijd 5 minuten

Luchtkwaliteitsmeter
Beeld Peter Lipton
Dat is schrikken. In de slaapkamer van acht vierkante meter, waar de twee grote ramen altijd wijd openstaan, benadert de luchtkwaliteit die van de frisse buitenlucht doorgaans heel dicht. Maar halverwege de nacht heeft de regen-plus-harde-wind de slapers gedwongen de ramen dicht te doen – en ging in korte tijd veel frisheid verloren. Op de display van het apparaatje dat op het nachtkastje de hoeveelheid CO2 meet is de score opgelopen van zo’n 450 ppm (parts per million) bij het slapengaan tot 750 ppm bij het ontwaken.

Lees ook: 800 scholen voldoen niet aan normen ventilatie
Het debat over de rol van aerosolen bij de verspreiding van het coronavirus in combinatie met de naderende herfst heeft menigeen – ook los van mogelijke ziekteverwekkers – aan het denken gezet over de luchtkwaliteit binnenshuis. „Slechte luchtkwaliteit ontstaat als de lucht in een ruimte lang niet ververst wordt. Er hoopt zich dan van alles op”, zegt Rob van Strien van de GGD Amsterdam en voorzitter van de landelijke GGD-werkgroep binnenmilieu. Het gaat daarbij niet alleen om het CO2-gehalte. Nieuwe meubels, vloerbedekking en bouwmaterialen zoals spaanplaat of lijm stoten schadelijke stoffen als formaldehyde uit. Vocht dat vrijkomt bij douchen, was drogen en koken kan zorgen voor meer huisstofmijt en schimmelvorming. En dan zijn er nog gas uit het gasfornuis, rook van sigaretten, houtkachel of kaarsen, ziektekiemen en de geur van mens en dier die in de lucht blijven hangen.

Verontreinigde lucht kan leiden tot luchtwegklachten, hoofdpijn, dufheid of geïrriteerde ogen, al is niet iedereen daar gevoelig voor. „Niet alles is een even groot probleem”, zegt Van Strien. „Veel mensen hebben schimmels in de badkamer. Maar daar ben je niet zo vaak. Als het overslaat naar de woonkamer of de slaapkamer heeft het meer kans om op de luchtwegen te slaan. Mensen met astma hebben sneller last van slechte luchtkwaliteit dan anderen.”

Ventileren biedt soelaas. Voor kantoren, scholen en ziekenhuizen zijn er richtlijnen voor het verversen van lucht. Voor huizen in principe ook, maar toch hebben veel huiseigenaren geen idee hoe het met de ventilatie zit.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/10/04/open-met-die-ramen-a4014622

Advertisement