800 scholen voldoen niet aan normen ventilatie
Verspreidingsrisico Uit een eerste onderzoek naar scholen, blijkt dat 800 gebouwen niet over goede ventilatie beschikken.
Mirjam Remie
1 oktober 2020 om 14:09
Leestijd 2 minuten

Op een middelbare school worden de ramen opengezet in verband met corona.
Foto ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Bijna 800 schoolgebouwen in basis- en voortgezet onderwijs voldoen niet aan de bestaande normen voor ventilatie. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van het landelijk coördinatieteam ventilatie op scholen, dat halverwege augustus is ingesteld door minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) vanwege zorgen in het onderwijs over de rol van ventilatie bij verspreiding van het coronavirus. Ruim 2.500 schoolgebouwen voldoen wel aan de normen.

Van alle 9.331 schoolgebouwen in Nederland is 79 procent onderzocht. Daarvan is bij 11 procent de ventilatie niet op orde, bij 38 procent wel. Ze voldoen aan het bouwbesluit en aan aanvullende regels. Deze percentages zijn niet definitief.

Schoolbesturen is gevraagd om de ventilatie te meten door te kijken naar de capaciteit van de luchtverversing of de hoeveelheid CO2 in de lucht. Omdat er zo weinig tijd was, mochten ze dat ook doen door een relatief simpele eendaagse meting, in plaats van een expert in te huren.

Van ruim de helft van de onderzochte scholen is nog niet duidelijk hoe het staat met de luchtkwaliteit omdat het onderzoek nog loopt of nog niet kon worden uitgevoerd. Maar volgens Doekle Terpstra, voorzitter van het team waarin verder de VO-raad, de PO-Raad, de VNG en de GGD zaten, is het toch „op z’n minst hele goede duiding van wat er in de scholen speelt”.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/10/01/800-scholen-voldoen-niet-aan-normen-ventilatie-a4014306

Advertisement