‘Rijkste 1 procent wereldbevolking stoot twee keer zo veel CO2 uit als armste helft’
Oxfam-rapport De 63 miljoen rijkste mensen ter wereld zijn verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, meldt Oxfam Novib na onderzoek. De armste 3,1 miljard mensen voor 7 procent.
Arjan Meesterburrie
21 september 2020 om 2:57
Leestijd 1 minuut

De hoogovens van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.
Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP XTRA
De rijkste 1 procent van de wereldbevolking was tussen 1990 en 2015 verantwoordelijk voor ruim twee keer zoveel CO2-uitstoot als de armste helft van de wereld. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Oxfam Novib op basis van een samen met het Stockholm Environment Institute uitgevoerd onderzoek. In de onderzochte periode nam de uitstoot van de rijke toplaag van 1 procent van de wereldbevolking ook drie keer zo snel toe als die van de armste helft.

„Decennia van overheidsbeleid gericht op eindeloze economische groei hebben ons aan de rand van een klimaatramp gebracht”, zegt klimaatexpert Bertram Zagema van Oxfam Novib over de onderzoeksresultaten. „Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen.”

Lees ook: Nieuwe realiteit: bij verdubbeling CO2 warmt aarde drie graden op
De ongeveer 63 miljoen mensen die de rijkste 1 procent van de wereldbevolking vormen zijn verantwoordelijk voor 15 procent van de totale CO2-uitstoot. De armste 3,1 miljard mensen voor zo’n 7 procent.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/21/rijkste-1-procent-wereldbevolking-stoot-twee-keer-zo-veel-co2-uit-als-armste-helft-a4012894