Alle groene pieken opslaan in een park vol megabatterijen
Energie Groene energie komt met pieken en dalen: alleen als het waait of als de zon schijnt. Batterijparken bieden uitkomst.
Laura Wismans
11 september 2020
Leestijd 5 minuten

De Gateway Energy Storage bij San Diego in Californië is een van de nieuwe batterijparken in de VS.
Foto Bing Guan/Bloomberg
In een gebouw ter grootte van een voetbalveld vlak bij San Diego in Californië staat de krachtigste batterij ter wereld. Deze Gateway Energy Storage is een lithium-ionbatterij en heeft 250 megawatt vermogen. Overdag laden zonnepanelen de batterij op en hij komt in actie als de panelen te weinig of geen stroom kunnen leveren, op piekmomenten of in de avond.

De megabatterij van energiebedrijf LS Power draait nu een paar weken. Hij is beter te omschrijven als een batterijpark, zoals veel zonnepanelen samen een zonnepark vormen. In een timelapse-video van de bouw zijn kasten met gestapelde batterijmodules in grote hallen zichtbaar. Het batterijpark geeft in eerste instantie op vol vermogen een uur lang elektriciteit. De bedoeling is dat dat uitgebreid wordt naar 4 uur. Qua techniek werkt zo’n batterij niet heel veel anders dan de batterij in een telefoon of auto. Het verschil zit hem in schaal: de batterij in San Diego is nu 25 en straks 100 miljoen keer groter dan die in een telefoon.

Overal ter wereld worden nu batterijparken gebouwd. Alleen al in Californië, waar stevig op zonne-energie wordt ingezet, moet eind dit jaar 648 megawatt batterijvermogen beschikbaar zijn, schrijft de Financial Times. De totale capaciteit voor de Verenigde Staten zal richting de 2.000 megawatt in 2023 gaan, schatte de US Energy Information Administration vorig jaar. Het nieuwe park in Californië stootte Tesla’s Hornsdale Power Reserve in Australië van de troon. Die was tot nu toe de grootste, momenteel wordt dit park uitgebreid van 100 naar 150 megawatt.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2020/09/11/alle-groene-pieken-opslaan-in-een-park-vol-megabatterijen-a4011647

Advertisement