Zo werkt een COVID-19 test
Van materiaalafname bij de patiënt tot uitslag. Dit zijn de stappen in het moleculaire laboratorium bij het testen op het coronovirus.
Moleculaire diagnostiek
Moleculaire diagnostiek behelst de laboratoriumdiagnostiek waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technieken om genetisch materiaal (DNA of RNA) van bijvoorbeeld mensen, dieren, planten en micro-organismen te onderzoeken. Op medisch microbiologische en moleculaire laboratoria wordt moleculaire diagnostiek toegepast om o.a. ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels aan te tonen in diverse patiëntmaterialen.
Een veelvuldig gebruikte techniek om genetisch materiaal van bijvoorbeeld bacteriën en virussen aan te tonen, is de zogenaamde real-time PCR-reactie. Bij een real-time PCR-reactie wordt een specifiek stukje genetisch materiaal van een organisme dusdanig vaak vermenigvuldigd zodat het kan worden aangetoond. Voordat het genetisch materiaal echter kan worden vermenigvuldigd, dient het eerst uit de cellen vrijgemaakt te worden. Dit wordt de (nucleïnezuur)extractie genoemd. Bacteriën bevatten DNA als genetisch materiaal en de meeste virussen (waaronder het nieuwe coronavirus) bevatten RNA als genetisch materiaal.
Een Medisch Moleculair Microbioloog (MMM) heeft een universitaire opleiding gevolgd en is o.a. vakinhoudelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van deze technieken op het laboratorium en de interpretatie van de resultaten. Hij of zij kan ervoor kiezen om deze testen zelf te ontwikkelen (een Lab Developed Test of LDT) of gebruik te maken van commercieel verkrijgbare testen. In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van Lab Developed Tests.
— Lees op www.roche.nl/nl/covid-19/zo-werkt-een-covid-19-test.html

Advertisement