Landbouw: een strategische troef
ALGEMEENPETER SMIT22 AUG 2020 OM 09:25UUR

In de Zomerserie over toekomst in Nieuwe Oogst pleitte Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden, onlangs voor een herwaardering van de landbouw als een voor Nederland strategisch belangrijke sector. Het interview oogstte veel reacties op de website Foodlog.nl. Hieronder een bloemlezing uit die reacties.

advertorial

Wouter de Heij, Food4Innovations
‘Helemaal gelijk. Het 100 miljard plus agrifood(tech)complex is uniek en groot. Honderdduizenden banen direct en nog veel meer indirect. Daarin gaan ‘wroeten’ is dom, gevaarlijk en onnodig. Ik noem dit economische mikado. Je weet niet bij welk stokje de stapel uiteindelijk instort. Oppassen met grote aanpassingen dus.’

René van Druenen, landbouwvernieuwer
‘Strategisch gezien is het juist van belang dat we zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen als het gaat om onze voedselvoorziening. Als de coronacrisis iets heeft bewezen, dan is het dat wel. Wat dat betreft kun je kringlooplandbouw als een ook strategisch juist uiterst belangrijke stap zien om dat te bereiken met een belangensfeer van bijvoorbeeld 800 kilometer om ons land heen.

‘Trump te willen imiteren met zijn eerst dreigen en vervolgens (als dat niet werkt) opleggen van sancties als hij zijn zin niet krijgt (eerder een teken van zwakte dan van kracht), lijkt me niet zo’n goed idee en ook wel iets te hoog gegrepen voor een land als het onze, iets te megalomaan.’

Krijn Poppe, landbouweconoom
‘Gebruik food en agri als troef in internationale politieke strategie. Veel van onze minister-presidenten komen erachter dat een staatsbezoek voor veel meer dan 8 procent over food en agri gaat. Dus als je iets wilt van een ander land, krijg je dat wellicht gedaan door inzet van Nederlandse food en agri.

‘Een deal ‘wij reorganiseren uw varkenssector voor voedselveiligheid en zoönosen, als u meer aan de mensenrechten doet’, lijkt me nog lastig, maar misschien zijn er goede voorbeelden van?’
— Lees op www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/08/22/landbouw-een-strategische-troef