De Duitse topviroloog Christian Drosten stelt dat in de bestrijding van corona nog meer de nadruk moet komen op het ventileren van afgesloten ruimtes. Volgens Drosten is het luchten zelfs belangrijker dan handen wassen en desinfecteren.

Drosten deed zijn uitspraak maandagochtend in gesprek met het Duitse radiostation Deutschlandfunk . Dit naar aanleiding van een weekend met nieuwe coronagevallen in onder andere een restaurant in Leer, over de grens bij Bad Nieuweschans.

Coronavirus verspreidt zich als olievlek in de regio Leer. Maatregelen getroffen bij cruiseschepenbouwer Meyer Werft in Papenburg
‘Aerosolen spelen een rol in verspreiding’
De viroloog en tevens adviseur van bondskanselier Angela Merkel zei dat nieuwe wetenschappelijke inzichten erop wijzen dat corona naast via druppels ook via zogeheten aerosolen, zwevende virusdeeltjes in de lucht, verspreid kan worden in een afgesloten ruimte.

Om dat te voorkomen moeten ruimtes voldoende geventileerd worden. ,,Om het simpel te zeggen: als er een virus in de kamerlucht zit, dan moet deze lucht natuurlijk worden verplaatst en verwijderd. Dat betekent dat je het raam opent, een grote ventilator plaatst die lucht naar buiten plaatst en de deur openzet.’’

Anderhalvemetersamenleving
Drosten pleit in Duitsland voor een herziening van bestaande richtlijnen. Mensen zouden zich in het dagelijks leven meer moeten richten op ventilatie en minder op het constant wassen van handen, afvegen en desinfecteren.

,,Natuurlijk spelen druppels een rol’’, legt hij uit. ,,Dat is de virusoverdracht waar de anderhalve meter afstand op gebaseerd is. Maar als je alles in de weegschaal legt, dan speelt het waarschijnlijk een minder grote rol dan de verspreiding via aerosolen.’’

Leraren wekelijks testen
Net als in Nederland gaan ook Duitse kinderen weer naar school. Drosten roept op tot voorzichtigheid: ,,Er is eigenlijk geen bewijs is dat kinderen minder besmettelijk zijn dan volwassenen. Wel weten we dat ze amper symptomen krijgen.’’ Dat geldt echter niet voor hun leraren: ,,We moeten dus blijven testen of zij corona onder de leden hebben.’’

Idealiter wordt elke symptomatische leraar onmiddelijk getest. ,,Maar elke leraar, ook zonder symptomen, zou zich eenmaal per week moeten kunnen laten testen’’, aldus Drosten.
— Lees op www.dvhn.nl/