Red onze kinderen: kunstenares Tinkebell laat zich steriliseren
Judith Laanen
13 september 2013
Leestijd 2 minuten

Screenshot Save Our Children
Foto Tinkebell
Kunstenares Tinkebell heeft zichzelf weer in de kijker weten te spelen met een controversieel idee: ze heeft zich laten steriliseren voor de kunst. De documentaire die ze hierover maakte gaat volgende week in première op het World Food Festival in Rotterdam.

Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, heeft zich laten steriliseren omdat dat volgens haar de enige manier is om het probleem van het opraken van het voor de landbouw essentiële fosfaat op te lossen. Fosfaat is een belangrijk onderdeel van kunstmest. En dat wordt weer gebruikt voor voedselproductie. Maar als dat er straks niet meer is, dan hebben we een probleem: er is te weinig eten om de groei van de mensheid bij te houden. Dus heeft Tinkebell bedacht dat de wereldbevolking moet ophouden met groeien.

Bekijk hier de trailer van Save Our Children van Tinkebell:

De aanleiding van de documentaire is een ontmoeting met een technicus uit de voedselverwerkende industrie, Wouter de Heij, vertelt Tinkebell aan nrc.nl:

“Hij schetste mij dit doemscenario en ik geloofde hem niet. Voor dit project besloot ik uit te zoeken of zijn verhaal klopte en probeerde het deze zomer te laten weerleggen door wetenschappers en experts. Dit is niet gelukt, met sterilisatie als gevolg.”

NRC-redacteur Pieter van Os was gisteravond bij de voorvertoning van een ruwe versie van Tinkebells film, Save Our Children, die volgende week donderdag in première gaat op het World Food Festival in Rotterdam. Hij schreef daarover vandaag in NRC Handelsblad:

“Voordat de operatie in beeld komt, is te zien hoe Tinkebell praat met biologen en landbouwdeskundigen als Louise Fresco over het wereldwijde fosfaatprobleem. […] Het basisingrediënt van kunstmest is fosfaat. Die grondstof, die vooral in Noord-Afrika wordt gewonnen, raakt op. “Dat betekent”, aldus De Heij “dat we over 100 jaar in het allerbeste geval 5 miljard mensen kunnen voeden, terwijl er dan 10,9 miljard zullen zijn.” Tinkebell: “Fosfaat is onvervangbaar: de enige oplossing is dat we met minder mensen gaan leven.”

‘Meest afschuwelijke dat ik mezelf ooit heb aangedaan’
Tinkebell laat aan nrc.nl weten dat ze anderhalve maand geleden nog niet wist dat ze zich zou laten steriliseren, maar dat ze nu zo “doordrongen is van de wetenschap” dat ze een “persoonlijke conclusie” heeft getrokken:

“Ik zag geen enkele andere manier dan dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen. Als kunstenaar wil ik de uiterste consequentie tonen van de fosfaasproblematiek, en dat is de reducering van de wereldbevolking.”

Volgens Tinkebell kan er veel gedaan worden en wordt er door de wetenschap veel gedaan, alleen heeft het geen politieke urgentie. Tinkebell: “Ook als we alles op alles zetten om het probleem op te lossen, ontstaan er nog steeds andere problemen.” Daarom maakte ze de film, daarom liet ze zich steriliseren. Andere oplossingen druisen namelijk tegen onze humaniteit in:

“De enige gegarandeerde statistieke, theoretische oplossing voor het wereldvoedselprobleem is een alleenheerser met een éénkindpolitiek. Maar dat is alleen op papier een oplossing, want het druist tegen onze menselijkheid in.”

Hoe heeft haar omgeving erop gereageerd?

“Mijn vrienden weten dat ik kunstenaar ben en dat ik ook consequent ben. Het gaat niet over mij als persoon, maar over consequentie.”

Maar met deze beslissing maakte Tinkebell het dus wel persoonlijk. Die beslissing ging haar uiteraard niet in de koude kleren zitten:

“Ja, en ik sta er honderd procent achter, maar dit is het meest afschuwelijke dat ik mezelf ooit heb aangedaan. Ik vind dat ik het moet doen. Ik krijg slaappillen en kalmeringspillen, want ik heb er nachtmerries van.”

Toch hoopt Tinkebell er snel weer bovenop te zijn zodat ze door kan gaan met een volgend project.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2013/09/13/red-onze-kinderen-kunstenares-tinkebell-laat-zich-steriliseren-a1431592

Advertisement