Ik plaatste een paar overwegingen die bij nader inzien best even in een apart postje kunnen. Ik denk grotendeels volgens Ambers lijnen, maar trek voorlopig andere conclusies.

1. Vlees van landdieren levert niet voldoende DHA en jodium om de ontwikkeling van het grote en vooral complexe sapiens brein te kunnen faciliteren. Ze negeert Cunnane et al.

2. Homo sapiens is een luxedier. De soort heeft zich gespecialiseerd in het benutten van gemakkelijk te assimileren, voedingsrijke bronnen, die vrijwel volledig in onze ten opzichte van andere apen enorme dunne darm kunnen worden opgenomen. Zeebanket en vlees, maar ook zetmeelrijke wortelstelsels. Problematisch wordt deze voeding pas als hij een kritische energiedichtheid overschrijdt en metabole endotoxemie veroorzaakt (Spreadbury).

3. Ondanks alles hebben we 5 miljoen jaar als blad-eters achter de kiezen. We kunnen er geen energie meer aan onttrekken – we ruilden immers het reusachtige fermentatievat (de ellenlange colon) in voor een ongekend lange dunne darm – maar we beschikken nog wel over een lever die uitstekend overweg kan met het chemische oorlogstuig dat groenvoer op ons afvuurt.

4. De problemen die veel mensen ervaren op een mixed diet worden waarschijnlijk voor een groot deel veroorzaakt door de lectines van planten en zaden die na de landbouwrevolutie deel van onze voeding zijn gaan uitmaken. Bonen, granen, pinda’s, cashews, nachtschades, etc, no bueno, al doet de snelkookpan vaak wonderen.

5. Je zult altijd een darmflora hebben, want je leeft niet in een steriele vacuümtent. Een zo divers mogelijke populatie lijkt als je geen steriele muis bent het meest gunstige perspectief te bieden. Een all meat diet geeft niet zo’n geweldig resultaat in dat opzicht, al kan het bepaalde mensen helpen omdat het kwalijke populaties die de overhand hebben gekregen uithongert.

6. Oxidatieve insulten zijn niet per se slecht. Ik ken het onderzoek dat Amber aanhaalt waarin eliminatie van flavonoïden markers van oxidatieve stress omlaag brengt. Dat lijkt gunstig, maar is het mogelijk niet. Ten eerste dragen flavonoïden bij aan de diversiteit van het microbioom en dus aan balans, ten tweede duidt steeds meer onderzoek erop dat een zekere mate van achtergrond toxiciteit en oxidatieve stress onze mitochondriën fit en flexibel houdt. Hormese is beslist geen fringe concept.

7. Ik ben een fervent spotter van fenotypes, een zeer onwetenschappelijke hebbelijkheid, ik weet het. Maar goed, het valt me op dat all meaters op een enkele uitzondering na geen gezond fenotype aan de dag leggen. Dat kan komen omdat ze over het algemeen van ver komen. Maar ik het weet het niet…

8. Neu5gc. Lijkt toch problematischer te zijn dan ‘we’ dachten. Lastig voor het traditionele paleo concept, geen punt voor een coastal dweller   .

Overigens hebben wij straks op AHS in Maastricht in de sessie Patients Experiences een mevrouw die haar bipolaire stoornis juist in bedwang kreeg met een Paleo voeding rijk aan bronnen van resistent zetmeel. Puur ketogeen doet de klachten paradoxaal genoeg terugkomen.
— Lees op melchiormeijer.wordpress.com/2017/09/19/plantaardig-eten-kanttekeningen-bij-little-shop-of-horrors-concept/

Advertisement