© Johan Wissink
Wageningen is data ammoniak echt kwijt

De meetgegevens van ammoniakproeven uit het verleden zijn echt verloren gegaan. De suggestie dat deze data toch beschikbaar is, berust volgens minister Carola Schouten (LNV) op een misverstand.
Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Stichting Mesdagfonds had aan het parlement om hulp gevraagd bij het openbaar maken van de verloren gewaande ammoniakdata van Wageningen University & Research (WUR)

• Lees ook: Mesdagfonds wil ‘verdwenen’ ammoniakdata boven water

Tijdens een bijeenkomst van het Rathenau Instituut ontstond recent het beeld dat de ruwe data van de gepubliceerde onderzoeken in de periode 1997 t/m 2010 wel beschikbaar zouden zijn. Dit is in tegenstelling tot wat de WUR eerder heeft gemeld aan onderzoeksjournalist Geesje Rotgers.

Ruwe data
Schouten heeft navraag gedaan bij de WUR en volgens haar is de aanname van het Mestdagfonds onjuist. ‘Als reactie gaf Wageningen University & Research daarbij aan dat het ontstane beeld op een misverstand berust. Wageningen University & Research beschikt alleen over opgewerkte data uit die periode en niet over de gevraagde ruwe data.’

Het ammoniakbeleid staat regelmatig ter discussie. Onlangs was er ook ophef over een verkeerd geplaatst meetstation. Schouten overweegt daarom een dialoog te starten over de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid. Het Rathenau Instituut komt na de zomer met een advies hierover.

— Lees op www.nieuweoogst.nl/nieuws/2018/07/06/wageningen-is-data-ammoniak-echt-kwijt

Advertisement