Het toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op slachthuizen in het noorden van Nederland schiet tekort. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport in opdracht van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie).

Volgens de onderzoekers treden keuringsartsen van toezichthouder NVWA verschillend op, waardoor geen sprake van uniforme handhaving. Artsen grijpen niet altijd in als het misgaat en meldingen over misstanden worden niet altijd opgevolgd. Het is aannemelijk dat een aantal slachthuizen wacht met het slachten van zieke dieren tot minder strenge artsen langskomen.

Uit het rapport blijkt verder dat een aantal dierenartsen zich onveilig voelt als zij hun werkzaamheden uitvoeren, een van de artsen is recent mishandeld. Daarnaast is er sprake van te hechte relaties tussen artsen van de NVWA en exploitanten van slachthuizen. Beloften om dit te doorbreken zijn niet uitgevoerd.
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2019/09/12/nvwa-schiet-tekort-in-toezicht-op-slachthuizen-a3973209

Advertisement