De mens bestaat voor groot deel uit kunstmest
Stikstof uit auto’s, elektriciteitscentrales en vooral kunstmest komt uiteindelijk in ons lichaam. De vraag is hoeveel?

Karel Knip
6 oktober 2017

Zitten er zuurstofatomen in mijn lichaam die vroeger in het lichaam van Abraham Lincoln zaten? Of in Hitler, Napoleon of Julius Caesar? Internet heeft hoekjes waar dit soort vragen gesteld worden. Altijd zijn er geleerden die antwoord geven: het maakt uit of de zuurstofdonor werd gecremeerd of begraven, de zuurstof uit begraven doden keert maar langzaam terug in de atmosfeer. Volgt een beschouwing over de menging van gassen. Het is theorie.

Maar in het VPRO-programma Zomergasten van 23 juli woei de wind uit een andere hoek. Daar kwam microbioloog Rosanne Hertzberger ongevraagd vertellen dat de stikstofatomen in ons lichaam voor de helft uit fabrieken komen. Fabrieken waar volgens het vermaarde Haber-Bosch procédé ammoniak wordt gemaakt uit methaan en lucht-stikstof. Nederland heeft ze in Sluiskil en Geleen. De ammoniak wordt rechtstreeks of via tussenstappen als kunstmest ingezet in de landbouw, wordt opgenomen in gewassen, belandt vandaar in eetbare dieren en uiteindelijk in de mens. Het gebeurt wereldwijd op zo grote schaal dat de stikstof in het wereldwijde eten inmiddels voor de helft Haber-stikstof is. En de stikstof in de mens ook want der Mensch ist was er isst.

Hertzberger leek het wel fijn te vinden, en je voelt er natuurlijk helemaal niets van, maar toch: stikstof uit de fabriek, leuk is anders. Zou het waar zijn?
— Lees op www.nrc.nl/nieuws/2017/10/06/wij-bestaan-voor-groot-deel-uit-kunstmest-13369050-a1576318

Advertisement