t we onze woningen straks zonder aardgas gaan verwarmen is duidelijk. Maar met zon en wind alleen redden we het niet, stelt Gasunie. En gelukkig hoeft dat ook niet. “De hoeveelheid gas die huishoudens in de toekomst nog nodig hebben, kan volledig door groen gas worden ingevuld.”

15-05-2019 16:00 | DOOR: EMMA ROTMAN

Waar hernieuwbare elektriciteit de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen, lijkt de maatschappij nog niet helemaal overtuigd van de rol van groen gas in de energietransitie. Gerard van Pijkeren, manager Gasunie New Energy, heeft daar wel een verklaring voor. “Als we het in Nederland over duurzame energie hebben, praten we eigenlijk bijna altijd over elektriciteit. Dat komt doordat de transitie naar zonne- en windenergie heel zichtbaar is. Maar het aandeel van gas in de energiemix is veel groter dan dat van elektriciteit.”

De hoeveelheid groen gas die tot nu toe jaarlijks geproduceerd wordt, is relatief beperkt. De laatste jaren schommelde dit rond de 100 miljoen kuub, terwijl het totale aardgasverbruik in Nederland jaarlijks op 30 tot 35 miljard ligt. Dat brengt het huidige aandeel groen gas op ongeveer 0,3 procent. Huishoudens nemen daarvan ongeveer een derde voor hun rekening. Toch stelt Van Pijkeren dat groen gas in de toekomst de gasvraag van alle huishoudens in Nederland kan beantwoorden.
— Lees op www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/31581/gasunie-groen-gas

Advertisement