Ja, vlees is slecht voor planeet en dier. Maar kaas dus óók. Liefhebber Tonie Mudde neemt met frisse tegenzin de schade op en onderzoekt of het anders kan. 

Tonie Mudde19 april 2019, 15:00
Huh, wat ligt er nou ineens in onze koelkast? Een stukje kaas waar je amper een dag boterhammen mee kunt beleggen. Terwijl we normaal bijna een kilo kopen om met ons gezin een week van te eten.

‘We moeten minder kaas eten’, zegt mijn vriendin resoluut, die vandaag de boodschappen deed. ‘Kaas is superslecht voor het milieu. En ik vind het ook zielig voor de dieren.’

Minder kaas? De afgelopen jaren banden we reeds vlees uit onze keuken, boekten we geen vliegvakanties meer en besloten de houtkachel niet meer te gebruiken. Een droger hebben we ook niet: alle kleren gaan aan het droogrek, ook al worden de handdoeken er zo ruw van als schuurpapier.

Is het nu tijd voor de volgende stap: geen kaas meer? En: wil ik die stap wel zetten? Kaasblokjes met mosterd! Pizza quattro formaggi! Geraspte parmezaanse kaas! Het is allemaal zó lekker. Moeten we dan werkelijk elke vorm van genot uit ons leven bannen omdat de planeet het niet aan zou kunnen? Zo erg kan het toch ook weer niet zijn met die kaas?

Alsof het één groot complot is, verschijnt een paar dagen na het koelkastincident de nieuwste New Scientist, het populaire wetenschapstijdschrift met op de cover: de waarheid over kaas, de verschrikkelijke prijs van ons favoriete eten. (‘Alsjeblieft, schrijf dat verhaal niet’, smeekten collega’s bij de auteur van het stuk.)
— Lees op www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-het-beter-is-om-minder-kaas-te-eten~b5abb8ab/

Advertisement