Herman Lelieveldt geloofde lange tijd in de slogan: beter weten, beter eten. Maar na een symposium over voedingsetiketten is hij van zijn geloof afgestapt. De rationele consument bestaat niet. Mooi, dan kunnen we nu over tot maatregelen die wél werken.

Met een goed gevoel voor timing lanceerde het Voedingscentrum op 4 januari de Kies ik gezond?-app. Net op tijd voor al die Nederlanders die jaar in, jaar uit ‘afvallen’ als belangrijkste goede voornemen op hun lijstje zetten. Vanaf nu kunnen ze ’s ochtends bij het ontbijt al beginnen met het scannen van hun broodbeleg en niet alleen nagaan hoeveel suiker er in die ene pot jam zit, maar ook zien of er gezondere alternatieven zijn die beter in de Schijf van Vijf passen.

De app is de opvolger van het vermaledijde Vinkje – het onduidelijke gezondheidslogo waarvoor producenten moesten betalen – en dat na een berg kritiek van de Consumentenbond het veld moest ruimen. De afschaffing van het Vinkje moet voor VVD-minister Schippers op weinig ideologische bezwaren gestuit hebben. Een app is minder betuttelend dan een logo en biedt bovendien de mogelijkheid voor advies op maat. Dat past helemaal bij het liberale idee dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun eetgedrag en dat de ‘verschillen tussen mensen niet te vatten zijn in één logo’, aldus de minister destijds.

Zie verder:

https://www.ftm.nl/artikelen/het-is-tijd-voor-een-voedingsbeleid-dat-wel-werkt?share=1