Food4Innovations (NL) - ir. Wouter de Heij

Niet insiders vinden vaak dat universiteiten zich met maatschappelijke thema’s moeten bezig houden, producten ontwikkelen en technologie moeten ontwikkelen. Nu, ik kijk met grote zorg naar deze verkeerder houding. Universiteiten hebben twee belangrijke doelen. Het opleiden van jonge talenten, en het opleiden van onderzoekers (zg. Phd of te wel AIO projecten). Het doen van fundamenteel onderzoek tijdens afstuderen of tijdens een promotie traject heeft niet als doel het onderzoeksresultaat zelf, maar juist het trainen van jong talent in het doen van goed fundamenteel onderzoek.

Goed fundamenteel onderzoek richt zich op kennisontwikkeling en begrip, en NIET op het (door)ontwikkelen van technologie, het ontwikkelen van producten, het opschalen van lab-scale systemen. Dit zijn taken voor private (Engineering) bedrijven. Zo gauw overheidsinstellingen zich hier aan wagen, stoppen deze bedrijven gewoon. Wie wil er immers in competitie geraken met een overheidsdienst? En bedrijven die echt innoveren, maken juist producten die daarna ook…

View original post 435 more words