Food4Innovations (NL) - ir. Wouter de Heij

Trends in de voedingsindustrie hebben de neiging om een beetje achter de feiten aan te hobbelen. Pas nadat er regelgeving komt of het commercieel aantrekkelijk wordt, lijkt er bereidheid te ontstaan om samengestelde levensmiddelen te laten evolueren.

Dat is enerzijds niet gek: de marges liggen al jaren onder druk en productiebedrijven hebben behoefte aan seriematig voedsel maken zonder al te veel wijzigingen. Toch lijken de marketingafdelingen eerder veredelde verkoopkantoren als het gaat om vooruit kijken naar latente behoeftes. Verlagen van vet is aardig ingeburgerd, verlagen van zout is min of meer opgelegd, en het gescandeer van “minder minder E-nummers” doet menig producent zuchtend naar alternatieven zoeken.

Zijn consumenten daarmee geholpen? Ik denk het niet. Vrijwel alle samengestelde producten moeten een lange houdbaarheid hebben en value for money etaleren. Dat betekent vaak dat er voedingszuren en suiker moeten worden toegevoegd. De eerste draagt bij aan productveiligheid, de tweede compenseert voor de…

View original post 337 more words

Advertisements