Aldus Foodlog:

Producten met minder verzadigd vet worden nog steeds met gezondheidsclaims aanbevolen. Dat komt omdat het grote publiek en de levensmiddelenindustrie en beleidsmakers zijn blijven denken dat vetarm voedsel gezond is, ook al is de wetenschap daar niet zo meer van overtuigd. Dr. Andrew Mente van het Population Health Research Institute van de Canadese McMaster University noemt de vetangst inmiddels een vergissing.

Mente leidde een internationaal onderzoek. Daaruit blijkt dat wie meer fruit, groente, noten, peulvruchten, vis en volvette zuivel eet, minder kans op hart- en vaatziekten heeft. Onbewerkt rood vlees en volle granen hebben dat effect niet, maar zijn al evenmin ongezond. 

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten die tegen het volksgeloof ingaan, uit Mente’s langjarige onderzoek (ruim 9 jaar) dat onder bijna 150.000 mensen in 21 landen is uitgevoerd. Ze gelden vooral voor mensen met een laag besteedbaar inkomen in landen waar de consumptie van zulke producten laag ligt en het publiek vooral leeft van een menu van geraffineerde koolhydraten. Dat is immers betaalbaar, want houdbaar en daarom ruimschoots voorhanden.